/Kirándulóhelyek Eger környékén
kirandulohelyek-eger-kornyeken

Kirándulóhelyek Eger környékén

Eger Heves megye székhelye, amelynek környékén számos kirándulóhely található. Ott van például a Szépasszonyvölgy, Egerszalók vagy éppen Noszvaj. Ezek mindegyike csodálatos területen helyezkedik el, így érdemes ezeken a helyeken is egy nagy sétát tenni. De vajon mit érdemes ezekről tudni? Ebből a cikkből minden kiderül!

Szépasszonyvölgy

Hallottatok már az Eger melletti borvidékről? A Szépasszonyvölgyben nagyjából 200 pincészet található, így ez Eger legnagyobb kiterjedésű, összefüggő sort alkotó borpincés része. A pincéket vulkanikus eredetű riolittufába vágták, amelyeket rendkívül jól lehet alakítani. Nagy előnye, hogy itt a bor 10-15 fokos állandó hőmérsékleten tárolható. A vendégeknek egy központi rész is kialakításra került, ahol egymást érik a csodálatos helyiségek. Itt finom és minőségi borokat is kóstolhatunk, így lehetőségünk akad akár a méltán híres Egri Bikavért is megízlelni.

Szarvaskő

Szarvaskő Szilvásvárad felé haladva érhető el, ahol egy kilátó és egy romvár várja a kiránduló családokat. Az építményből sajnos nem sok minden maradt fent, de a kilátás rendkívüli, így érdemes felmászni.

Szomolyai kaptárkövek

Egertől alig pár kilométerre fekszik Szomolya, amelynek közelében találhatóak a kaptárkövek. Ezek olyan alakzatok, amelyek oldalaiba fülkéket és különböző mélyedéseket vájtak. Ennek köszönhetően ezek egyben kultúrtörténeti emlékeknek számítanak. Magyarországon Szomolya mellett a Budai-hegységben és a Pilisben is található hasonló sziklaforma.

Egerszalók

Mindenki ismeri Egerszalókot, amelynek közelében található a földből feltörő hévízforrás által formált sódomb is. Ez a dombról lefolyva 1200 négyzetméteren csodálatos mészkőlerakódást hozott létre, amely ország-szerte egyedi látványosságnak számít. A területre sétaút vezet, amely naplemente utána szivárványszínekben pompázik. A dombhoz természetesen nem lehet túl közel menni, hiszen a hévíz rendkívül magas hőmérsékletű. A biztonságos távolság 4-5 méter, innen bárki megcsodálhatja a különleges képződményt.

Felsőtárkány

Felsőtárkány 11 km-re található a várostól. A település ékköve egy tó és a Szikla-forrás is, amely alkalmas horgászatra, pihenésre és piknikezésre egyaránt. A közelben számos erdei tanösvényen sétálhatunk, de nem kell messze menni különleges ősfák felkutatásához sem. A területet lehetőség van kisvasúttal is bejárni, amely 25 percen át visz végig bennünket a Varróházi megállótól egy vadasparkon át, egészen a Stimecz házig. Közben megismerkedhetünk számos vadállattal, köztük a muflonokkal és az őzekkel.

Noszvaj

Egertől 10 kilométerre elhelyezkedő Noszvaj az utóbbi években rendkívül felkapott kirándulóhely lett. A bükk déli részén található festői kisfalujában található Magyarország legkisebb barokk kastélya is, amelyet még az 1700-a évek végén Fellner Jakab tervezi alapján építettek fel. Ide egy kis angolpark is tartozik, amelybe különböző bokrokat és növényeket ültettek. A gyermekek számára játszótér biztosítja a kikapcsolódási lehetőséget.

Összegezve

Eger környékén tehát számos kirándulóhelyen nézhetünk körbe. Itt helyezkedik el a Szépasszonyvölgy, Noszvaj, de még Egerszalók is egyaránt. Érdemes megtekinteni a csodálatos sódombot, amely egész Európában egyedülállónak számít.