/Eger látnivalói
eger-latnivaloi

Eger látnivalói

A Bükk lábánál elhelyezkedő megyeszékhely több szempontból is jelentős terület. Persze nem csak a földrajzi adottságok kiválóak, hanem a kulturális örökségek is egyaránt. De vajon milyen népszerű látnivalók találhatóak meg a városban? Ebből a cikkből minden kiderül!

Eger látnivalói

Eger számos látnivalóval rendelkezik, amelyeket érdemes megtekinteni, amint ezen a területen járunk. Semmi esetre se hagyjuk ki az Egri várat, a Szépasszonyvölgyet, vagy éppen a Dobó István Múzeumot.

Szilvásvárad

A város egyik népszerű kiránduló helye a Szépasszonyvölgy, de nem messze innen található Szilvásvárad és a Szalajka-völgy is. Miskolctapolca mellett ez a helyszín az észak-magyarországi régió leglátogatottabb része.

Egri vár

A vár ma már múzeumként üzemel, védett műemléknek számít. A hely állandó kiállítással várják az érdeklődő vendégeket. Itt bemutatják a vár történetét, a föld alatti erődrendszert és a középkori büntetési módszereket egyaránt. Külön terem áll rendelkezésre a hősök bemutatására, amely emléket állít számukra. Mindemellett a kőtárban megtekinthetjük az elpusztult katedrálisok fennmaradt részeit.

A várhoz fűződik az ország egyik leghíresebb történelmi eseménye a török ostrom, még 1552-ből. Ekkor a várvédők Dobó István kapitány vezetésével visszaverték az Oszmán Birodalom seregeit, amelyek jelentős túlerőben voltak. Nem véletlen tehát, hogy az építmény az ország egyik legnépszerűbb turisztikai látnivalója. Gyakran rendeznek itt különböző eseményeket, ünnepelnek meg neves napokat.

Dobó István Múzeum

A várban található az egri történelmet bemutató Dobó István Vármúzeum is, amely kulturális központként is funkcionál. Több gyűjtemény is megtekinthető a különböző szobákban. Megtekinthetőek az érseki magángyűjtemények, a várásatások leletei, de még Gárdonyi-hagyatékai is egyaránt.

Egri Bazilika

Egerben épült fel az ország második legnagyobb vallási épülete, az Egri Bazilika. A város egyetlen klasszicista építményének bejárata előtti oszlopcsarnok római mintára készült el. A timpanont a 17 méter magas oszlopok tartják meg a helyükön. Különlegessége, hogy a belső részét közel 120 évig díszítették. Elmondható tehát, hogy a belső kinézetre jóval több időt szenteltek, mint a falak felhúzására.

Törökfürdő

A török időkből fennmaradt fürdőt 1610 és 1617 között építették a törökök. Az épületben több medence is található, amely mellett masszázs, gőz és leöntő fürdő is található. A pihenő részeket kávézóval és esztétikai elemekkel tarkították, amely tovább erősíti a remek hangulatot. A helyszín manapság már modern balneoterápiás centrumként üzemel. A kezeléseket orvos írhatja fel, ezt követően részt vehetünk komplex fürdőterápián, vagy akár elektroterápián egyaránt.

Összegezve

Egerben tehát számos látnivaló közül válogathat az, aki erre tévedne. Itt található az ország második legnagyobb székesegyháza, de benézhetünk továbbá a várba és az ott megnyílt múzeumba egyaránt. Pihenés gyanánt pedig merülhetünk egyet a török korból fennmaradt fürdőben, ahol orvosi javaslatra akár kezeléseket is kaphatunk.