/Hét fontos adat Egerről
eger-fontos-infok

Hét fontos adat Egerről

Eger az Észak-Magyarország régióban helyezkedik el, az Eger-patak völgyében. Heves megye székhelye jelentős kulturális és oktatási központ is egyben. Itt található továbbá az ország egyik legjelentősebb bazilikája, az egri főszékesegyház is. De vajon milyen fontos adatok tartoznak Egerhez? Ebből a cikkből minden kiderül!

Földrajzi adatok

Eger városa a Bükk délnyugati részén fekszik. A település északkeleti részénél magasodik ki az 532 méter magas Nagy-Eged, illetve az 569 méteres Bükk-bérc egyaránt. Ezek mellett északon található az 590 méter Hosszú-galya is, amely ennek a területnek a legmagasabb pontja.

Legmagasabb hőmérséklet júliusban van, amikor a hőmérő higanyszála 27,3 fokot mutat átlagban. Leghidegebb általában januárban van, az átlagos maximum hőmérséklet 0,9 fok, míg az átlagos minimum –5,7 fok.

Eger népessége

Eger népességét legutoljára 2011-ben nézték meg, ekkor a lélekszám nem érte el az 57 ezer főt. Ám Heves megye össznépességének 18,3%-a itt élt, amellyel a terület legsűrűbben lakott települése. Ekkor az egy négyzetkilométerre jutó lakók száma átlagosan 614 fő volt.

A nemek aránya kedvezőtlen, hiszen ezer férfira közel 1200 nő jut. Előbbiek átlagéletkora a városban 71,6 év volt, míg ez a szám a hölgyek esetében 78,5 év, így elmondható, hogy ők Egerben is jóval tovább élhetnek.

Etnikai összetétel

A 2011-es népszámlálás során a válaszadók nagy része magyarnak, míg 1112 fő cigánynak, 402 németnek, illetve 87 románnak vallotta magát. Megszámlálhatónak mondható a 75 szlovák és az 59 orosz ember is.

Vallási összetétel

Ne feledkezzünk meg a vallásról sem, ahol a városlakók 42%-a római katolikus, 5,6%-uk református, míg 0,6%-uk görögkatolikus. Kevesen vannak még evangélikusok is, a maradék vagy nem vallásos, vagy egyéb felekezethez tartozik. Ilyen az ortodox, illetve a zsidó is, ahova 15 ember sorolta be magát.

Oktatási intézmények

Egerben két egyetem, hét gimnázium és kilenc középiskola található. A két felsőoktatási intézmény az Eszterházi Károly Egyetem, illetve az Egri Hittudományi Főiskola és Érseki Papnevelő Intézet. A gimnáziumok között megtalálható a Dobó István Gimnázium, az Egri Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium, illetve a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium is.

Eger turizmusa

Eger turizmusáról nem sokat tudni, ám elmondható, hogy a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 2012-ben az ország 11 legnépszerűbb települése közé repítette a várost. Ekkor 303 ezer vendégéjszakával büszkélkedhetett Heves megye székhelye.

Eger és a sport

Egerben számos sportot űzhetünk:

  • Aikidó
  • Baseball
  • Floorball
  • Kézilabda
  • Labdarúgás
  • Röplabda
  • Tájfutás
  • Vívás
  • Vízilabda

Ezeknek köszönhetően a városból számos híres sportoló származik. Ők Biros Péter és Pócsik Dénes olimpiai bajnok vízilabdázók és Gömöri Zsolt vívó.

Összegezve

Eger tehát számos fontos adattal bír, ahova beletartozik a népesség, a sport alakulása, a turizmushoz kapcsolódó számok, de még az oktatási intézmények is egyaránt. A városban két egyetem és számos gimnázium, illetve szakközépiskola működik, ahol a közel 57 ezer lakos fiatalabb tagjai okosodhatnak.