Elhelyezkedés

Az Eger Körzete Kistérségi Társulás az Észak- magyarországi Régióban egyedül dinamikusan fejlődő területen működik. A társulást alkotó 22 önkormányzat Heves Megyében megyehatáron átnyúlva szerveződött önálló, saját perspektívát teremtő kistérséggé. Az Eger és a közvetlen szomszédságában lévő Andornaktálya, Bogács, Bükkzsérc, Cserépfalu, Cserépváralja, Demjén, Egerbakta, Egerszalók, Egerszólát,  Feldebrő, Felsőtárkány, Kerecsend, Maklár, Nagytálya, Noszvaj, Novaj, Ostoros, Szarvaskő,  Szomolya, Tarnaszetmária, Verpelét települések kiváló adottságú környezete elsődlegesen a turizmus ezen belül kiemelt jelentőségű adottság a gyógy és termálvíz kincs amely leginkább az egészség turizmusnak kedvez. A természeti környezet alapja az évszázados szőlő és bortermelésnek. A kistérség összes települése része az Egri történelmi borvidéknek.

Heves megye 7 statisztikai kistérségében 11 területfejlesztési önkormányzati társulás működik, minden település részt vesz a társulásokban, van olyan amelyik kettőben is. A társulások esetenként átnyúlnak a statisztikai kistérségek határain.

Az Eger környékét átfogó területfejlesztési társulás 17 az egri statisztikai kistérségben fekvő települést és öt heves megyén kívüli települést (Bogácsot, Bükkzsércet, Cserépfalut, Cserépváralját és Szomolyát) fogja össze (valamint tag még a Heves Megyei Önkormányzat is).