Köszöntő

Tisztelettel köszöntöm honlapunkon az egri kistérség iránt érdeklődő kedves vendégeinket, a térség polgárait!

Az egri kistérség Magyarország gyöngyszeme, a Mátra, a Bükk és az Alföld találkozása, amely a lankás dombok, ősi kőkultúra, csörgedező patakok, gyógyvizű források, csillogó tavak, sok-sok szőlő és zamatos, tüzes bor harmóniáját ötvöző táj.
A tájegység egyik sajátossága az az ősi kőkultúra, amely kezdettől fogva jellemzi az itt lakó emberek életét. Az ősember „barlangi” kultúrája, a kő tisztelete tovább él a tufákba vájt pincékben, barlanglakásokban, az Európában egyedülálló misztikus kaptárkövekben, valamint a helyi kőzetekből épült épületekben és faragott kőemlékekben.
Magyarországon az egri kistérség területe a „kaptárkövek földje”, hiszen az itt található 69 tufakúp oldalába faragott 463 fülke a hazai kaptárkövek kétharmada. A bükk-aljai települések határában betekinthet ebbe a varázslatos kultúrtörténeti világba.
A kistérség adottságai kiválóak a szőlőtermesztésre. A vulkanikus kőzet, a kedvező hő és fényviszonyok, a domboldalak déli védettsége, s az itt élő gazdák szorgalma és szakértelme eredményeként a zamatos szőlőfürtökből kiváló nedű születik. A kistérség 22 települése része az egri történelmi és a bükk-aljai borvidéknek.
A pincék, pincesorok melyek a kistérség majdnem mindegyik településének arculatát meghatározzák, otthont adnak az egri borvidék méltán világhírű borainak, az Egri Bikavér és Egri Leányka és más kiváló minőségű boroknak.
Kiemelt jelentőségű adottsága a kistérségnek a gyógy- és termálvíz kincs, melyre rendkívül gazdag gyógy- és egészségturisztikai, valamint wellness szolgáltatások épültek. Az idelátogató megismerkedhet a „Barokk fürdőváros”, valamint a térség gyógy- és termálfürdőinek jótékony- és gyógyító hatásaival.
Térségünk vonzereje a színvonalas bortermelés és borkultúra, az épített- és kulturális örökség értékei, a gyógyító víz, a vendégszeretet, a családiasság, a falusi turizmus, a gasztronómiai különlegességek.
Eger és a térség települései a rendszeresen megrendezésre kerülő hagyományőrző és kulturális programok gazdag tárházát kínálják évről-évre, ahol rég letűnt hagyományok élednek fel, újakat hívnak életre a helyi közösségek. A közös sors emlékei összekötik településeinket, az évkör jeles napjait, ünnepeit.
A térség gazdasági fejlesztése során a környezeti értékek védelme, a természeti erőforrások megőrzése érvényesül, mely biztosítja a hosszú távú fenntarthatóságot az itt élő emberek számára.

Jöjjön el a csodálatos egri kistérségbe, ismerkedjen meg a 22 település évezredes történelmi értékeivel, vonzó látnivalóival, kincseivel!

Habis László
Társulás Elnöke